Flowers

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Οι θεραπείες με αιθέρια έλαια επιδρούν τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο με σκοπό την βελτίωση της φυσικής, πνευματικής & ψυχικής μας υγείας. Βελτιώνοντας αυτά τα τρία σημεία, στην ουσία βοηθάμε τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει τις ασθένειες και, τελικά, να νιώσει ανακούφιση και ευεξία.

Τα αιθέρια έλαια έχουν πολλαπλούς τρόπους θεραπευτικής χρήσης. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε εξωτερική.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακα και να χορηγηθούν εσωτερικά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού και του εξειδικευμένου αρωματοθεραπευτή. Δεν είναι αβλαβή γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται πάντοτε σε πολύ μικρές δόσεις.

Η εξωτερική εφαρμογή των αιθέριων ελαίων ασκείται αποκλειστικά από επαγγελματίες αρωματοθεραπευτές με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΜΑΣΑΖ

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εφαρμογής των αιθέριων ελαίων είναι το αρωματοθεραπευτικό μασάζ το οποίο βοηθάει σημαντικά την αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και λέμφου. Τα αιθέρια έλαια διαθέτουν τη μοναδική ικανότητα να διαπερνούν τις στοιβάδες του δέρματος και να μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στα διάφορα όργανα μας.

Το μασάζ ενδείκνυται για ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, το αυχενικό σύνδρομο, την ψύξη, τους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα, τα κρυολογήματα, το βήχα, τη βρογχίτιδα, τον πονοκέφαλο, το άγχος, την αϋπνία, τη νευρική υπερένταση, την κατάθλιψη, τη μελαγχολία, την ψυχρότητα (γιατί επιδρούν και ως αφροδισιακά), τη δυσκοιλιότητα, τον τυμπανισμό, τη σπαστική κολίτιδα, την κακή κυκλοφορία του αίματος, την κυτταρίτιδα, την υπέρταση, ή την υπόταση, την επώδυνη έμμηνο ρύση, τις κολπικές μολύνσεις, την εμμηνόπαυση, τις ρυτίδες, τις πανάδες και ραγάδες, τις δερματίτιδες, το οίδημα, την επούλωση πληγών, τον κνησμό, τις ουλές, καθώς και για την τόνωση και ενυδάτωση του δέρματος. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει υψηλός πυρετός, παθολογικές διογκώσεις, σοβαρά εγκαύματα και κακοήθειες.

Έτσι, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι μέσα σε λάδι βάσης ηρεμεί το νευρικό σύστημα και διώχνει την ανησυχία, την ένταση και το άγχος.

Το έλαιο πορτοκαλιού φροντίζει και αναζωογονεί το δέρμα και τονώνει την όρεξη.

Το έλαιο κυπαρισσιού ανακουφίζει τους πονεμένους μύες και αρθρώσεις, τις κράμπες, τους ρευματισμούς, την κακή κυκλοφορία του αίματος.

4 έως 5 σταγόνες άρκευθου μέσα σε 50 ml λάδι άρνικα ή καλέντουλα είναι ιδανικό για τους πόνους στις αρθρώσεις και τις αρθρίτιδες.

Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι εξαιρετικό για ημικρανίες, πονοκεφάλους, αϋπνία και για τη δυσπεψία.

Για ευφορία, προσθέστε 1 σταγόνα έλαιο υλάνγκ υλάνγκ, 2 σταγόνες σανδαλόξυλο, 2 σταγόνες λεβάντα και 2 γεράνι σε 30ml Λάδι Νυχτολούλουδο (Evening Primrose Oil).

Για τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, το αιθέριο έλαιο ρωμαϊκό χαμομήλι καταπραΰνει τις εξάψεις και τις ενοχλητικές νυκτερινές εφιδρώσεις.

Τα αιθέρια έλαια γεράνι, λεβάντα, μελισσόχορτο και υλάνγκ υλάνγκ είναι ιδανικά για την πεσμένη λίμπιντο, ενώ αιθέρια έλαια μάραθο, φασκόμηλο λυγαριά και τριαντάφυλλο εξισορροπούν τις ορμόνες.

ΛΟΥΤΡΑ

Ένας από τους πιο εύκολους και ευχάριστους τρόπους για θεραπευτική χρήση των αιθέριων ελαίων είναι τα αρωματικά μπάνια, τα οποία στην Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο θεωρούντο πανάκια για όλες τις ασθένειες.

Η προσθήκη μερικών σταγόνων αιθέριων ελαίων στη μπανιέρα, μας γεμίζει ευχαρίστηση, βοηθάει σε έναν ήρεμο ύπνο, θεραπεύει δερματικές παθήσεις, και βελτιώνει γενικά την ψυχολογία μας.  Δεδομένου ότι τα αιθέρια έλαια, λόγω της συστάσεώς τους, δεν αναμιγνύονται καλά με το νερό, πρέπει πρώτα να τα διαλύουμε είτε μέσα σε vodka 40Ο είτε μέσα σε λάδια βάσεις, όπως αμυγδαλέλαιο, jojoba, σταφυλοκουκουτσέλαιο, βερυκοκέλαιο, βαλσαμόλαδο, πριν τα ρίξουμε στο νερό.

Για ποδόλουτρο, χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση κρύο νερό αν θέλετε να τονώσετε το κυκλοφορικό ή όταν αισθάνεστε κουρασμένοι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κρύο νερό όταν τα πόδια είναι ήδη κρύα. Ένα ζεστό ποδόλουτρο χαλαρώνει όλο το σώμα και ανακουφίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες με γυναικολογικά προβλήματα. Σε κάθε λεκάνη για ποδόλουτρο μπορείτε να προσθέσετε 6 έως 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής σας.

Για τους ρευματισμούς προτιμήστε το αιθέριο έλαιο αγγελικής.

Τα έλαια περγαμόντο, άρκευθος και ιεροβότανο είναι ιδανικά κατά της έντονης εφίδρωσης των ποδιών.

Τα κρύα πόδια και τα προβλήματα της εμμήνου ρήσεως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.

Το κρύωμα και η φτωχή κυκλοφορία βελτιώνονται με το αιθέριο έλαιο πεύκο και κυπαρίσσι.

Για τους μύκητες των ποδιών τα έλαια teatree και θυμάρι είναι "θαυματουργά".

Η κόπωση από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υποχωρεί με αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΝΤΟΥΣ

Ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για τη θεραπεία ουρολογικών ή γεννητικών καταστάσεων, όπως είναι ο κνησμός (φαγούρα), ή κυστίτιδα, είναι το ντους με αιθέρια έλαια. Προσθέτουμε στο σφουγγάρι μέχρι 4 σταγόνες αιθέριων ελαίων και τρίβουμε τη περιοχή που επιθυμούμε, ενώ ταυτόχρονα αφήνουμε να τρέχει το ζεστό νερό.

ΓΑΡΓΑΡΕΣ

Οι γαργάρες με διαλύματα αιθέριων ελαίων, όπως σανταλόξυλο, λιβάνι, μύρο ή λεμόνι, ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, τη λαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα.  Για να έχουμε ‘γλυκιά’ αναπνοή και να καταπολεμήσουμε την κακοσμία του στόματος μπορούμε να κάνουμε γαργάρα με μέντα, κορίανδρο και μάραθο. Οι γαργάρες γίνονται με λίγες σταγόνες (μέχρι 3) αιθέριων ελαίων σε ένα ποτήρι νερό.

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ

Τα επιθέματα μπορούν να εφαρμοστούν είτε κρύα είτε ζεστά, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Τα ζεστά επιθέματα είναι χαλαρωτικά.  Ανοίγουν τους πόρους του δέρματος και έτσι τα έλαια μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα και βαθύτερα.  Μειώνουν τις μυϊκές συσπάσεις και τις νευρικές εντάσεις.

Για ένα θερμό επίθεμα, ρίχνουμε 4-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής μας σε ένα δοχείο στο οποίο έχουμε προσθέσει μισό λίτρο ζεστό νερό.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μόνο αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό περισσοτέρων.  Στη συνέχεια, μουσκεύουμε με το μίγμα μια μικρή πετσέτα ή ένα κομμάτι λινού υφάσματος, το στύβουμε καλά και το τοποθετούμε στο μέρος του σώματος που θέλουμε να θεραπεύσουμε.  Μόλις κρυώσει το επίθεμα, το απομακρύνουμε.

Τα θερμά επιθέματα εφαρμόζονται σε παλαιά τραύματα, μυϊκούς πόνους, πονόδοντο, σπασμούς  εμμήνων, κυστίτιδα, πυώδη σπυράκια, αποστήματα, ωτίτιδες κ.α. Επίσης, ανακουφίζουν από στομαχικούς και κοιλιακούς σπασμούς και κοιλιακούς πόνους ή κωλικό από πέτρες στη χολή.

Για ζεστά επιθέματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εξής αιθέρια έλαια: βασιλικό για κολικούς από πέτρες στη χολή, δενδρολίβανο για ηπατικά προβλήματα, μαντζουράνα για στομαχικούς και κοιλιακούς σπασμούς και αποστήματα, και τέλος, μάραθο και ρωμαϊκό χαμομήλι για τυμπανισμό (μετεωρισμό), εντερικούς σπασμούς, και ενοχλήσεις εμμήνων. Σε περιπτώσεις διαστρεμμάτων, θλάσεων, οιδημάτων, φλεγμονών ή δυνατών πονοκεφάλων, υψηλών πυρετών, και ελαφρών εγκαυμάτων συνιστώνται κρύα επιθέματα. Αφήνουμε το επίθεμα στο επιθυμητό σημείο του σώματος μέχρι να ζεσταθεί από τη θερμοκρασία του σώματος. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές.

Για κρύα επιθέματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εξής αιθέρια έλαια: βέρμπενα για πυρετό και οιδήματα, λεβάντα για εγκαύματα από ηλιοθεραπεία ή γενικά καψίματα, λεμόνι για να ρίξουμε τον πυρετό και για να αντιμετωπίσουμε τον έντονο κνησμό, λεμονόχορτο για πονοκέφαλους, μέντα για δυσφορία κατά τη έμμηνο ρύση, και hydrosol μυρτιάς για μολύνσεις του ματιού (μπορούμε να εφαρμόσουμε επίθεμα από βαμβάκι πάνω στα βλέφαρα για 10’ λεπτά περίπου).

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΛΥΧΝΟΣ

Ο αρωματικός λύχνος είναι μια απλή αλλά πολύ χρήσιμη συσκευή.  Είναι κατασκευασμένος είτε από πορσελάνη είτε από γυαλί, μάρμαρο ή κεραμικό.  Αποτελείται από ένα μικρό δοχείο μέσα στο οποίο βάζουμε νερό και μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας, και ένα μέσο θέρμανσης (συνήθως ένα κεράκι) στο κάτω τμήμα του.

Ο αριθμός των σταγόνων αιθέριων ελαίων που βάζουμε στον αρωματικό λύχνο εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου και την ένταση του αρώματος του επιθυμούμε.  Συνήθως 3-8 σταγόνες είναι αρκετές.  Καθώς το νερό με τα έλαια θερμαίνονται, οι υδρατμοί διαχέουν τα αρωματικά μόρια στον αέρα του χώρου μας.

Οι αρωματικοί λύχνοι μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στη μείωση των αερόβιων μικροβίων ή βακτηριδίων, να εξουδετερώσουν ανεπιθύμητες οσμές από τσιγάρα, φαγητά, οικιακά ζώα, κλπ. Βοηθούν επίσης στην ψυχική μας ευεξία. Ένα αναζωογονητικό μίγμα μπορεί να καθαρίσει το μυαλό μας, ενώ ένα χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο μειώνει τις εντάσεις μιας ημέρας.

Μερικές σταγόνες έλαιο βασιλικού στο λύχνο ανακουφίζουν από την πνευματική κόπωση και ενισχύουν τη μνήμη.

2-3 σταγόνες ελαίου μέντας δυναμώνουν το μυαλό, βοηθούν στην αποβολή του στρες. Ενδείκνυται για περιόδους εξετάσεων, ειδικά για φοιτητές και μαθητές που μετά από πολλές ώρες διαβάσματος, έχουν απολέσει τη δυνατότητα απομνημόνευσης.

Το φασκόμηλο επίσης είναι διεγερτικό, τονωτικό και συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Θεωρείται εξαιρετικό για όσους εργάζονται κάτω από ψυχολογική πίεση. Ενισχύει τη μνήμη και καταπολεμά τη νωθρότητα.  Μαζί με το δενδρολίβανο θεωρείται από τα καλύτερα έλαια για συγκέντρωση.

Διαβάστε παρόμοια άρθρα

Σύσταση και λειτουργίες του δέρματος
News_gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ

26 Μαι 2011

Νέα σειρά προϊόντων από την Ergon!

Σειρά από , για πρόσωπο, σώμα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η Ergon στο διαδίκτυο
Private_labeling_options_gr
Packaging1 Packaging2 Packaging3
Custom Formulation
Testimonials

Χρησιμοποιώντας τα αιθέρια έλαια της Ergon αισθάνομαι το δέρμα μου περισσότερο όμορφο και ανανεωμένο. Πλέον, μπορώ να συστήνω τα προϊόντα της Ergon ανεπιφύλακτα

Μαρία Φ. Μασέρ

Icon_nature
Η φύση από το Α ως το Ω