Flowers

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα δεν είναι απλώς μια εξωτερική επιφάνεια που καλύπτει το σώμα. Είναι  ένα πολύτιμο όργανο, μια «ασπίδα» που προστατεύει τον άνθρωπο και τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου σώματος, που αντιπροσωπεύει  το 16% του συνολικού βάρους του και διαδραματίζει πολλούς ζωτικής σημασίας ρόλους, τόσο ως προστατευτική ασπίδα, όσο και ως ρυθμιστής της επιρροής ανάμεσα στον εξωτερικό κόσμο και το ελεγχόμενο περιβάλλον που υπάρχει σε αυτό.

Περιέχει 70 % νερό και αποτελείται από:

  • Την Επιδερμίδα, η οποία είναι η εξωτερική, επιθηλιακή στιβάδα και αποτελείται από τη βασική ή μητρική στιβάδα, τη μαλπιγιανή ή ακανθωτή στιβάδα, την Κοκκώδη στιβάδα και την Κεράτινη στιβάδα. Τα εξαρτήματα της επιδερμίδας περιλαμβάνουν τους σμηγματογόνους, τους αποκρινείς και τους ιδρωτοποιούς αδένες, τις τρίχες και τους όνυχες.
  • το Χόριο ή κυρίως δέρμα, το οποίο αποτελεί την εσωτερική στιβάδα. Το χόριο σχηματίζεται από δίκτυο κολλαγόνων ινών και τη βασική ουσία. Στηρίζει την επιδερμίδα και περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του δέρματος.
  • Κάτω από το χόριο υπάρχει χαλαρός συνδετικός ιστός, το Υπόδερμα ή υποδόριος ιστός, το οποίο περιέχει άφθονο λίπος.

Το δέρμα μας αποτελεί όργανο κοινωνικής επικοινωνίας και δείκτης εσωτερικών παθήσεων.  Οι κυριότερες λειτουργίες που επιτελεί είναι οι εξής :

  • Προστατευτική λειτουργία. Το δέρμα μάς προστατεύει από τις βλαπτικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και, φυσικά, από την ηλιακή ακτινοβολία. Η φυσική σκληρότητά του αποτρέπει την είσοδο βλαβερών χημικών και την εισβολή οργανισμών, όπως βακτηρίων και ιών.
  • Αισθητήρια λειτουργία. Αναμφισβήτητα, το δέρμα αποτελεί το αισθητήριο της αφής, της πίεσης , του θερμού, του ψυχρού, και του πόνου. Η περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στο φως του ήλιου αποτελεί το κύριο μέρος παραγωγής της βιταμίνης D, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών μας.Το εκτεταμένο δίκτυο νεύρων μέσα στο δέρμα διοχετεύει διαρκώς πληροφορίες στον εγκέφαλο που αφορούν  στο εξωτερικό περιβάλλον μας. Από τη μια πλευρά, με αυτόν τον τρόπο, μας προειδοποιεί για βλαβερές ακραίες θερμοκρασίες ή άλλους κινδύνους, ενώ από την άλλη, η αφή αποτελεί μια από τις πιο ανακουφιστικές κι ευχάριστες αισθήσεις.
  • Θερμορυθμιστική λειτουργία. Το δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος με  δύο μηχανισμούς: την παραγωγή κι εξάτμιση του ιδρώτα  και τη διαστολή ή συστολή των επιφανειακών  αγγείων.
  • Κερατινοποίηση. Η κερατινοποίηση είναι μία ειδική λειτουργία της επιδερμίδας και συνίσταται στη φυσιολογική ωρίμανση των κυττάρων της. Τα κερατινοκύτταρα προέρχονται από τα κύτταρα της μητρικής στιβάδας. Καθώς τα κύτταρα της βασικής στιβάδας ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του δέρματος, υφίστανται αλλαγές , χάνουν τον πυρήνα τους και γίνονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, τα οποία αποπίπτουν. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κερατινοποίηση. Έτσι, εκατομμύρια νεκρά κύτταρα απομακρύνονται με αποτέλεσμα το δέρμα μας να ανανεώνεται.
News_gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ

26 Μαι 2011

Νέα σειρά προϊόντων από την Ergon!

Σειρά από , για πρόσωπο, σώμα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η Ergon στο διαδίκτυο
Private_labeling_options_gr
Packaging1 Packaging2 Packaging3
Custom Formulation
Testimonials

Είχα άψογη συνεργασία με την Ergon, όχι απλά γιατί τήρησε τη συμφωνία εχεμύθειας ως προς τις συνταγές των προϊόντων μου, αλλά και επειδή μου έκαναν και οι ίδιοι οι άνθρωποί της προτάσεις σε αυτό που ζητούσα

Κωνσταντίνος Κ. Επιχειρηματίας

Icon_nature
Η φύση από το Α ως το Ω