Flowers

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!

Πολλές φορές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα υγείας στο σπίτι. Η φύση έχει τη λύση για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά: τα Αιθέρια Έλαια.

 

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν μια εξαιρετική φυσική εναλλακτική λύση απέναντι σε κοινές ασθένειες και αδιαθεσίες στο σπίτι. Οι δράσεις τους καλύπτουν μεγάλο εύρος παθήσεων, καθώς λειτουργούν ως τοπικά αντισηπτικά και αντιφλεγμονώδη μέχρι αναλγητικά, τονωτικά του πεπτικού συστήματος και αντικαταθλιπτικά. Αν και δεν πρέπει να αποτελούν υποκατάστατα της επίσημης ιατρικής φροντίδας που συνιστούν επαγγελματίες γιατροί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για πολλές κοινές ελαφριές παθήσεις αλλά και συμπληρωματικά σε άλλες θεραπείες.

Ποια είναι όμως τα αιθέρια έλαια που μπορούν να αποτελέσουν το «οικιακό σας φαρμακείο»; Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική λίστα με δέκα από αυτά, τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Αιθέριο έλαιο Τεϊόδεντρου

Όταν μελετήθηκε πρώτη φορά για τις αντισηπτικές ιδιότητές του, το αιθέριο έλαιο Τεϊόδεντρου ανακαλύφθηκε 100 φορές ισχυρότερο από το καρβοξυλικό οξύ, γνωστό ως φαινόλη – την ουσία που χρησιμοποιείτο από την ιατρική εκείνη την εποχή. Το Τεϊόδεντρο έχει πλούσιες αντιβιοτικές, αντιϊκές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που επιβεβαιώθηκαν από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Χρησιμοποιείται συχνά τοπικά σε μικρές πληγές, συναντάται συνήθως σε περιπτώσεις στοματικής υγιεινής και μπορεί επίσης να αποδειχθεί εξαιρετικό σε περιπτώσεις λοίμωξης του δέρματος από μύκητες του γένους Candida, που προσβάλλουν συνήθως τα πόδια των αθλητών, σε περιπτώσεις ακμής και σε άλλες.

Αιθέριο έλαιο Λεβάντας

Η Λεβάντα αποκαλείται συχνά « ένας μικρός ιατρικός θησαυρός σε ένα μπουκαλάκι» για τις ευρέως φάσματος εφαρμογές της. Πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, ακόμα κι εάν δε χρησιμοποιείται κανένα άλλο αιθέριο έλαιο, καθώς είναι πολύ αποτελεσματική σε εγκαύματα. Η σύγχρονη αρωματοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αντιφλεγμονώδη δράση της. Τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητές της ανακάλυψε ο Dr. Jean Valnet όταν κάηκε σε ένα ατύχημα στο εργαστήριο. Η Λεβάντα θεωρείται ότι επιταχύνει τη θεραπεία των πληγών και περιορίζει τη δημιουργία ουλών. Το αιθέριο έλαιό της είναι επίσης ευχάριστα χαλαρωτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει το στρες σε διάφορες περιπτώσεις – μια κοινή τεχνική είναι η εφαρμογή του αιθέριου ελαίου της Λεβάντας αδιάλυτου στα πέλματα των ποδιών ασθενών που αναρρώνουν σχεδόν από οποιαδήποτε ασθένεια.

Αιθέριο έλαιο Χαμομηλιού

Αναμφισβήτητα, το ιδανικό αιθέριο έλαιο για την ανακούφιση της έντασης είναι το Χαμομήλι. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Αυτό το εξαιρετικά ευγενές αιθέριο έλαιο είναι χρήσιμο για μια ευρεία γκάμα καταστάσεων του νευρικού συστήματος και συχνά ενδείκνυται για περιπτώσεις στρες ακόμα και σε παιδιά (κατά την οδοντοφυϊα). Η εντριβή στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος είναι μια κοινή εφαρμογή εάν το σημείο είναι εκείνο όπου συσσωρεύεται η ένταση. Το αιθέριο έλαιο Χαμομηλιού υπάρχει σε δύο ποικιλίες, το Γερμανικό ή Μπλε Χαμομήλι και το Ρωμαϊκό Χαμομήλι. Η Ρωμαϊκή ποικιλία είναι εκείνη που χρησιμοποιείται συχνότερα για την ανακούφιση του στρες, ενώ η Γερμανική έχει επιπλέον πλεονεκτήματα καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες.

Αιθέριο έλαιο Μέντας

Εξαιρετικό τονωτικό της πέψης, το αιθέριο έλαιο Μέντας μπορεί να ανακουφίσει πολλές στομαχικές ενοχλήσεις. Μάλιστα, για τους ταξιδιώτες, η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της ναυτίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Επιπλέον, τουλάχιστον οκτώ ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο Μέντας είναι αποτελεσματικό στον περιορισμό των συμπτωμάτων του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, μια επώδυνη κατάσταση γνωστή και ως σπαστική κολίτιδα. Όμως, πέρα από την πολύτιμη υποστήριξη που προσφέρει στο πεπτικό σύστημα, η Μέντα διεγείρει ευχάριστα το μυαλό, χαρίζοντάς του διαύγεια κι ενισχύοντας την ικανότητα της συγκέντρωσης. Είναι επίσης δροσιστική κι έτσι αποτελεί ιδανική λύση για τα δερματικά προβλήματα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, έχει αντιβακτηριακές ικανότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ιδίως της λαρυγγίτιδας. Τέλος, θεωρείται από πολλούς πιο αποτελεσματική ως εντομοαπωθητικό ακόμα και από τη σιτρονέλα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται πάνω στο σώμα (και όχι τόσο στον αέρα που μας περιβάλλει).

Αιθέριο έλαιο Ευκαλύπτου

Άλλο ένα αιθέριο έλαιο με πλούσια ποικιλία ιδιοτήτων, ο Ευκάλυπτος αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς συμβάλλει στην ανακούφιση του οργανισμού από το βήχα και το κρυολόγημα. Ωστόσο, οι επιδράσεις του δεν περιορίζονται μόνο στις αναπνευστικές οδούς του οργανισμού. Το αιθέριο έλαιο Ευκαλύπτου μπορεί να δροσίσει το σώμα κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού (ή σε εμπύρετες καταστάσεις, χρησιμοποιούμενο ως κομπρέσα) και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά το Χειμώνα. Η διάχυση αιθέριου ελαίου Ευκαλύπτου στην ατμόσφαιρα μπορεί να σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια σταφυλόκοκκου, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτροπή εμφάνισης οξείας βρογχίτιδας. Τέλος, θεωρείται εξίσου αποτελεσματικό σε περιπτώσεις κυστίτιδας, λοίμωξης από μύκητες του γένους Candida κι εγκαυμάτων από τον ήλιο, αλλά και ως εντομοαπωθητικό.

Αιθέριο έλαιο Γερανιού

Το Γεράνι αποδίδει αποτελεσματικά τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το άρωμα των λουλουδιών του είναι ζωηρό και αναζωογονητικό, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως ηρεμιστικό. Ο Malte Hozzel κατέληξε όσον αφορά το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο: «Η ζωτικής σημασίας αισθησιακή παρουσία του δεν είναι διακριτική αλλά άμεση και αναπόφευκτη, καθιστώντας το ένα από τα αιθέρια έλαια που πρέπει να επιλέγονται για τις αφροδισιακές ιδιότητές του. Το αιθέριο έλαιο γερανιού εμπνέει φυσική ομορφιά κι αίσθηση ευχαρίστησης, ανεβάζει στη στιγμή τη διάθεσή σας και «τονώνει» το πνεύμα και τη σκέψη με έναν ισχυρό, σχεδόν απαιτητικό τρόπο. Κινητοποιώντας τα κρυμμένα αποθέματα δημιουργικότητας και συναισθημάτων, βοηθώντας μας να ανέλθουμε στο επίπεδο της γήινης και συνάμα πνευματικής οντότητάς μας, αποτελεί μια φλογερή ομορφιά που γοητεύει όλο τον κόσμο.» Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επίδρασή του στις γυναίκες και στο σώμα τους, καθώς το αιθέριο έλαιο Γερανιού μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό σε προβλήματα εμμηνόπαυσης και σε ενοχλήσεις στην περιοχή της μήτρας και του στήθους.

Αιθέριο έλαιο Δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα θεωρείτο δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους. Το αιθέριο έλαιο Δεντρολίβανου είναι ένα αποτελεσματικό σωματικό και πνευματικό τονωτικό, είτε διαχέεται στο χώρο είτε χρησιμοποιείται στο πρωινό σας ντους. Είναι ελαφρώς πικάντικο κι έχει μια θερμή επίδραση ιδιαίτερα χρήσιμη σε προβλήματα των αρθρώσεων και μυϊκές ενοχλήσεις. Επίσης έχει μακριά ιστορία στη θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης – Το Δεντρολίβανο ήταν ένα συστατικό του Ξυδιού των 4 Ληστών, το οποίο οι ληστές έτριβαν πάνω στο σώμα τους για να αποτρέψουν τη μόλυνσή τους τα χρόνια της πανώλης στο μεσαίωνα. Επίσης, το Δεντρολίβανο είναι το αιθέριο έλαιο που συνδέεται συχνά με την ενίσχυση της ανάπτυξης της τρίχας της κεφαλής σε περιπτώσεις αλωπεκίασης.

Αιθέριο έλαιο Θυμαριού

Το αιθέριο έλαιο Θυμαριού είναι ένα ισχυρό αντιϊικό, αντιβιοτικό, αντισηπτικό και διουρητικό, αν και πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αιθέριου ελαίου Θυμαριού, αλλά μόνο ο τύπος με τη λιναλόλη είναι κατάλληλος για χρήση σε παιδιά. Το θυμάρι ανήκει στα πιο αποτελεσματικά είδη άμυνας του οργανισμού απέναντι στη γρίπη, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται για διάχυση στο χώρο. Επίσης υποστηρίζει την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα (ιδιαίτερα από μεγάλη ποσότητα ουρικού οξέως) και η θερμική ικανότητά του μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του οργανισμού από τις βλέννες και το φλέγμα. Για το πεπτικό σύστημα, λειτουργεί ως ισχυρό αντιπαρασιτικό και για το μυϊκό ως καταπραϋντικό σε ρευματικούς πόνους και άλγη γενικότερα. Το αιθέριο έλαιο Θυμαριού μπορεί επίσης να βοηθήσει σε περιπτώσεις τριχόπτωσης.

Αιθέριο έλαιο Λεμονιού

Μια πρόσφατη μελέτη σε φοιτητές που δίνουν εξετάσεις έδειξε ότι η διάχυση αιθέριου ελαίου Λεμονιού στο χώρο μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις τους, περισσότερο μάλιστα από οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο. Εκτός από την ικανότητά του να ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες του μυαλού και της σκέψης, μπορεί επίσης να απολυμάνει τον αέρα που βρίσκεται στο χώρο και δρα ως φυσικό αποσμητικό. Πιστεύεται ότι το λεμόνι υποστηρίζει την ηπατική λειτουργία και χρησιμοποιείται συχνά για την απώλεια βάρους και τον περιορισμό της κυτταρίτιδας. Στα μείγματα, το λεμόνι προσθέτει μια ευχάριστη νότα και μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά σε συνεργασία με άλλα αιθέρια έλαια. Τέλος, το αιθέριο έλαιο Λεμονιού χρησιμοποιείται συχνά τόσο ως ενισχυτικό αρώματος όσο και γεύσης.

Αιθέριου έλαιο Γαρίφαλου

Το γαριφαλέλαιο προσδίδει ένα ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό αισθητό άρωμα, δυνατό, οξύ και γήινο. Έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από όλα τα άλλα αιθέρια έλαια και είναι συστατικό για φόρμουλες ‘μακροζωίας’. Είναι επίσης ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιβακτηριακό, αποτελεσματικό ενάντια σε μια ευρεία γκάμα μικροβίων, περισσότερο μάλιστα από κάθε άλλο αιθέριο έλαιο, εκτός ίσως από τη Ρίγανη. Γι’αυτό, χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χειρουργικών εργαλείων. Έχει επίσης αναλγητικές ικανότητες και μπορεί να περιορίσει προσωρινά τον πονόδοντο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα αιθέρια είναι δυνατά και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και σεβασμό. Πριν προχωρήσετε σε εφαρμογή ή χρήση οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον που γνωρίζει, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή να είναι τοξικά αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο.

 

 

News_gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ

26 Μαι 2011

Νέα σειρά προϊόντων από την Ergon!

Σειρά από , για πρόσωπο, σώμα, γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Η Ergon στο διαδίκτυο
Private_labeling_options_gr
Packaging1 Packaging2 Packaging3
Custom Formulation
Testimonials

Είχα άψογη συνεργασία με την Ergon, όχι απλά γιατί τήρησε τη συμφωνία εχεμύθειας ως προς τις συνταγές των προϊόντων μου, αλλά και επειδή μου έκαναν και οι ίδιοι οι άνθρωποί της προτάσεις σε αυτό που ζητούσα

Κωνσταντίνος Κ. Επιχειρηματίας

Icon_nature
Η φύση από το Α ως το Ω